Gezonde
Omgeving
De leefomgeving heeft een grote invloed op onze gezondheid
De positieve effecten van wonen in een groene omgeving op onze mentale gezondheid zijn inmiddels onomstreden. Het zicht op natuur doet iets met ons brein waar we rustig van worden. Daarnaast nodigt het ons op een subtiele manier uit om naar buiten te gaan en in beweging te komen. Maar een vitale omgeving gaat om meer dan het aanwezige en zichtbare groen.
Minder zichtbare en onbewuste elementen die onze gezondheid kunnen ondersteunen zijn bijvoorbeeld: luchtkwaliteit, waterkwaliteit, verlichting, toegankelijke fietspaden, veiligheid. Maar ook of gezonde opties makkelijk te vinden en aantrekkelijk zijn. Daarbij is het belangrijk om te realiseren dat we continue van omgeving wisselen; thuis, onderweg, op school of het werk, bij de sportvereniging, in de supermarkt. Een vitale omgeving stimuleert en maakt het gemakkelijk om voor gezondere opties te kiezen in je dagelijkse routine.
Het nodigt je uit om meer te bewegen, gezonder te eten, sociale contacten op te doen en te ontspannen zonder dat het de mogelijkheden weg neemt om af en toe te genieten van minder gezonde dingen. Verder houdt de vitale omgeving rekening met onze manier van leven en de invloed daarvan op de planeet en onze lokale ecosystemen. Daarmee zijn onderwerpen als duurzame energie, de circulaire economie, bewust consumeren, en ‘zero waste’ fundamenten waarop de gemeenschap draait.
Door de relatie tussen onze leefstijl en de leefomgeving goed te begrijpen zijn we in staat om als gemeenschap te floreren. Hoe kunnen we deze kennis toepassen om een vitale leefomgeving te bouwen waarin gezondheid van mens en ecosysteem elkaar versterken en ondersteunen?
Jij en je leefomgeving
Hoe het aanbod gepresenteerd wordt en de indeling van de plekken die we bezoeken hebben (on)bewust invloed op de keuzes die we maken. Deze keuzes hebben op hun beurt weer effect op onze gezondheid.