top of page

Eet

Natuurlijk

Voeding, de basis van een gezonde leefstijl

Een gezond voedingspatroon staat aan de basis van een gezonde leefstijl. Het helpt je om gezond te blijven en sneller te herstellen wanneer je ziek bent. Wat we eten en drinken heeft invloed op ons gewicht, bloedsuiker, cholesterol en ons mentale welzijn. Het is de brandstof waarop ons lichaam functioneert en stelt ons in staat om een actief leven te leiden.  

 

Een gezond voedingspatroon begint bij niet te veel of te weinig eten en drinken. Daarna wordt het ingewikkelder want wat moet je nu wel of niet, meer of minder eten om je gezondheid te ondersteunen. Er is een jungle aan informatie beschikbaar over wat wel of niet gezond voor ons is en vaak spreekt het elkaar tegen. Voeding is persoonlijk en daarom is het vooral belangrijk om te ontdekken wat werkt voor jou!

Ondanks de uiteenlopende verschillen tussen voedingsadviezen zijn er zeker overeenkomsten te vinden. Wanneer we kijken naar de plaatsen op de wereld waar mensen het gezondst oud worden zien we diverse overeenkomsten die aansluiten bij de laatste wetenschappelijke inzichten op het gebied van een gezonde voeding. 

 

We hebben hieronder deze overeenkomsten weergegeven. Probeer vanuit deze inzichten een persoonlijke dagelijkse eetroutine te ontwikkelen die je gezondheid ondersteunt en welke goed vol te houden is.

 

Kijk rustig rond en ontdek welke elementen je in jouw dagelijkse routine kunt uitproberen. 

Hoe ziet een gezond
voedingspatroon eruit?

We halen onze inspiratie uit de plekken waar mensen het gezondst oud worden ter wereld.

Eet overwegend plantaardige eiwitten

Eet elke dag 250 gram groente 2 porties fruit 

Kies voor water

als dorstlesser

Kies voor volkoren

Bord.png

Dagelijks

Onbewerkte & natuurlijke voeding als basis

voor je eetpatroon.

95-100% plantaardige voeding

Veel groente, fruit, volkoren granen en zaden.

​

Dagelijks een portie bonen

Het valt op dat op de plekken waar mensen  gezond oud worden veel bonen en peulvruchten worden gegeten.

​

Drink vooral water

We hebben ongeveer 7 glazen water per dag nodig (1,5-2 liter). Koffie en thee met mate. 

​

Noten als snack

Ongeveer 1 - 2 handjes ongebrande ongezouten noten per dag. 

Wekelijks

Voedingsbronnen die goed zijn om niet dagelijks maar een aantal keer per week te eten.

Een visje

1 -2 keer per week (vette) vis.

​

Rustig aan met de eieren

Probeer niet meer dan 3 eieren per week te eten.

​

Zo min mogelijk toegevoegde suiker

Streef naar minder dan 28 gram, 7 suikerklontjes, toegevoegde suiker per dag. Let op! We eten veel verborgen suikers. In veel bewerkte voeding is suiker toegevoegd. 

​

Maandelijks

De mensen die op plekken wonen waar mensen gezond oud worden nemen dit met mate.

Melkproducten

Drink je melk om voldoende calcium binnen te krijgen? Dat hoeft niet! In groenten zoals broccoli of boerenkool zit meer calcium dan melk. 

​

Minder vlees

Het valt op dat op de plekken waar mensen gezond oud worden wel vlees wordt gegeten, maar minder vaak en in kleine hoeveelheden. Ze eten gemiddeld 5 keer per maand ongeveer 50 gram vlees.

​

Alcohol

Minder of geen alcohol drinken is altijd beter. 

Extra tips over voeding

  • Eet tot je 80% vol zit!

​​

  • Ga voor plantaardige voeding en zo min mogelijk voor bewerkte producten.

​​

  • Eten is een mooi moment om te delen met familie en vrienden, gelijk goed voor de sociale connecties.

Zin om wat lekkers te maken?

Ga aan de slag met de receptenslider

en maak je eigen dagmenu!

Ontbijt

Havermout met rood fruit

cleanlight-photo-SxxDaKxEYB8-unsplash.jp

Ingrediënten 1 p.

  • 60 Havervlokken (40 gram)

  • 200 ml amandel- of havermelk

  • 100 gr (bevroren) rood fruit 

  • 1/2 theelepel kaneel

​

Optioneel

  • 1 el lijn- of chiazaad

  • 1/4 appel of banaan

Bereidingswijze

Doe de havervlokken in een pannetje. Voeg de melk en het fruit (en de banaan als je dat wilt) toe en zet op een middelhoog vuur.

 

Doe de kaneel erbij. Laat de havermout 5-10 minuten indikken en roer regelmatig zodat het niet aanbrandt.

 

Doe de havermout in een kommetje en serveer eventueel met lijn -of chiazaad en een paart stukjes appel.

bottom of page